Do
przygotowania koktajlu będzie nam potrzebne:
- 2-3 łyżki oleju lnianego,
- 1 banan,
- 1 kiwi bądź garść truskawek albo borówek,
- 1 szklanka mleka,
- 1 łyżeczka miodu.
Owoce
( banana i kiwi kroimi na kawałki ) łączymy z resztą składników
i miksujemy blenderem do uzyskania jednolitej konsystencji.
A
teraz co nieco o oleju lnianym, który na pewno warto włączyć do
codziennej diety. Siemię lniane odkąd pamiętam stosuje mój dziadek i to dzięki niemu
zaczęłam się nim interesować. Jak się okazało olej lniany to
źródło głównie wielonienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3
i omega-6 oraz lignanów, jednych z najsilniejszych antyutleniaczy,
które neutralizują działanie wolnych rodników. Jeśli chodzi o
wielonienasycone kwasy tłuszczowe, to mają one ogromne znaczenie
dla naszego organizmu − ponieważ nie jest on w stanie sam
wytworzyć ww. kwasów, muszą być one dostarczane w pożywieniu.
Regularne
spożywanie oleju lnianego m.in.:
- ujędrnia i uelastycznia skórę, zmniejsza widoczność zmarszczek,
- zapobiega powstawaniu zaskórników, wągrów i trądziku,
- korzystnie wpływa na stan włosów i paznokci,
- przy uprawianiu sportu zwiększa wydolność organizmu i wytrzymałość,
- wspomaga redukcję tkanki tłuszczowej i zapobiega jej odkładaniu,
- usprawnia pracę układu trawiennego,
- może zapobiegać łysieniu u mężczyzn,
- reguluje poziom hormonów w organizmie, dzięki czemu korzystnie wpływa na cykl miesiączkowy u kobiet, a także łagodzi objawy menopauzy,
- poprawia pracę mózgu, m.in. zwiększając koncentrację oraz pamięć,
- pomaga w leczeniu choroby Alzheimera,
- zapobiega miażdżycy, chorobie nadciśnieniowej, chroni przed zawałem.
Stosowanie
oleju lnianego ogranicza również wystąpienie chorób nowotworowych
m.in. raka prostaty, piersi i jelita grubego, a także wspomaga ich
leczenie! Poprawia także ogólną kondycję organizmu oraz
samopoczucie (jest naturalnym antydepresantem).
WAŻNE!
Dobrej
jakości olej ma żółtawe zabarwienie oraz orzechowy posmak.
Powinien znajdować się w szklanej, ciemnej butelce. Należy
przechowywać go w ciemnych, zimnych pomieszczeniach bez dostępu do
tlenu, dlatego butelkom stojącym na sklepowych półkach mówimy
stanowcze NIE. Nie można go smażyć ani gotować, zawsze podajemy
go na zimno! Podczas kupowania, zwracajmy uwagę czy olej jest zimny.
Najlepiej dopytać sprzedawcy kiedy będzie dostawa aby zakupić
najświeższy. Sprawdzajmy również datę ważności, max. to 3
miesiące, natomiast po otwarciu olej może stać ok. miesiąca.
Jeżeli jest dłuższy, grzecznie dziękujemy i szukamy dalej. W
przypadku zamówień przez internet, olej powinien być zapakowany w
styropianowy
termos lub piankę termiczną. Powinien
zawierać także co najmniej 60% kwasu tłuszczowego Omega-3. Musi
być
tłoczony na zimno, nieoczyszczony, a w jego składzie nie powinno być
sztucznych dodatków .
Dorosły
człowiek powinien spożywać od 2 do 6 łyżek oleju lnianego
dziennie.
Stosowanie
oleju zaleca się wszystkim, bez względu na wiek. Doskonały
jest również dla kobiet w ciąży (co oczywiście dodatkowo należy
skonsultować z lekarzem).
Zatem
blendery w dłoń i do dzieła, bo warto dbać o zdrowie swoje i
najbliższych.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz