- 0,5 średniego awokado,
- 1 banan,
- 4 łyżki jogurtu,
- ok. 0,5 szklanki mleka ( w zależności jak gęsty ma być nasz koktajl ),
- 1 łyżka miodu.
Banana
kroimy na kawałki, łączymy z resztą składników i miksujemy
blenderem do uzyskania jednolitej konsystencji. W związku z tym, że
nadchodzi lato, możemy dodać również kostki lodu. Koktajl zalecam
pić rano ze względu na kaloryczność zarówno bananów, jak i
awokado. Podczas oddzielania miąższu owocu od skórki, pamiętajmy
aby zrobić to dokładnie, ponieważ to pod nią znajduje się
najwięcej odżywczych substancji.
A
dla tych, którzy nie liczą kalorii, polecam potraktować koktajl
jako sos i polać nim lody waniliowe. Pycha :)
Należy wspomnieć, że awokado ma mnóstwo wartości odżywczych oraz zdrowotnych. Składniki zawarte w owocu pobudzają produkcję kolagenu, który pomaga w wygładzaniu zmarszczek. Awokado reguluje stężenie cukru we krwi, obniża poziom cholesterolu oraz ciśnienie krwi. Chroni przed nowotworami, wzmacnia serce, łagodzi napięcia przedmiesiączkowe. Wpływa korzystnie na nasz układ nerwowy. Ze względu na dużo innych dobroczynnych właściwości, polecam wszelkiego rodzaju potrawy z awokado, a także maseczki, które poprawią kondycję naszej skóry oraz włosów.
Banan,
nasz drugoplanowy bohater, jest źródłem m.in. potasu, witaminy C,
magnezu, błonnika, co również pozytywnie wpływa na naszą urodę
oraz organizm ( np. wspomaga pracę
mózgu -
poprawia
pamięć).
Smacznego! :)
Smacznego! :)
awokado jest też wyśmienite z pieczywem chrupkim . Odpowiednio przyprawione może z powodzeniem zastąpić masło. Pochwalam wszelkie potrawy z awokado :) Koktajl piłam i jest bardzo pożywny!
OdpowiedzUsuń